Zachciało mi się czegoś słodkiego i z pomocą moich chłopaków zrobiłam to ciasto:)
Piekę je zazwyczaj na grudniowe święta-w wersji wykwintnej-podwójnie wysokie.
A oto przepis:
biszkopt- 5 jaj(osobno żółtka i białka)
3/4 szkl.cukru
2 kisiele wiśniowe
3/4 szkl. mąki tortowej
1 łyżeczka pr.do pieczenia
Żółtka ubijamy do białości z cukrem, dajemy mąkę, kisiele, proszek. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą z białek. Pieczemy.
Ciasto makowo-kokosowe-
6 białek
3/4 szkl.cukru
1 cukier waniliowy
1/2szkl.suchego maku
100 g wiórek kokosowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy z cukrami, dodajemy mak, wiórki i mąkę ziemn. Pieczemy na blaszce wysmarowanej grubo tłuszczem ok.20'.
Krem budyniowy-
1/2 l mleka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 żółtek
1 1/2 KASI
Gotujemy budyń. Ostudzony ucieramy z Kasią i żółtkami.
Polewa wiśniowa-
1/2 l soku wiśniowego
1 budyń śmietankowy
1 galaretka wiśniowa
wydrążone wiśnie
Na soku gotujemy budyń, odstawiamy i mieszamy z suchą galaretką.
Po kolei:
biszkopt, krem, ciasto makowo-kokosowe, wiśnie, sos.
Smacznego!
6 komentarzy:
ahhh mniam mniam! jak ja uwielbiam gotowac!!! dziekuje za podzielenie sie przepisem z nami! z pewnoscia wyprobuje!
ciesze sie ze podobaly sie moje inspiracje!
buziaki!
No super ten przepis, skorzystam chętnie.
Pozdrawiam serdecznie
O rany! Wygląda na przepyszne:)
Buziaki,
M.
mmmmm wygląda fantastycznie :)
Pozdrawiam poniedziałkowo :)
Mniam..... slinka mi pociekla;;))
Ciasto wyglada baaaardzooo smakowicie az burczy mi w brzuchu,,,,ja to zarlok jestem pierwsza klasa:)))Chetnie skorzystam z przepisu:)
serdecznie pozdrawiam
Ciasto wygląda niesamowicie.Tak wykwintnie.
Chętnie wypróbuję przepis przy najbliższej okazji.Pozdrawiam
Prześlij komentarz